dinsdag 11 mei 2021

Start van de petitie campagne 'Theo draait zich om in zijn Urn'


Een voldoende gebleken uiterste wil moet, ook zonder testament, worden gevolgd.

Straatfotograaf Theo Niekus dacht serieus na over de bestemming van zijn werk en huis na zijn dood. Theo was bezig zijn wensen in een notarieel document vast te leggen. Helaas stierf Theo twee weken voordat hij de laatste hand op zijn testament kon zetten. Er is nu alleen sprake van een ‘informele wil'.

Wij inwoners van Nederland en in het bijzonder vrienden en liefhebbers van het werk van Theo Niekus constateren dat het wettelijke gesloten stelsel van de uiterste wil in sommige gevallen de werkelijke uiterste wil van de overledene zelfs geheel uitsluit.

Uit onderzoek blijkt dat maar een klein percentage van de bevolking zijn laatste wil in een testament bij de notaris heeft vastgelegd. In gevallen waarbij voldoende komt vast te staan wat de uiterste wil van erflater was, zou deze wil uitgangspunt moeten zijn i.p.v. vererving bij versterf en verzoeken een verandering van/aanvulling op de wet.

Het wettelijk stelsel leidt in bepaalde gevallen tot een averechtse uitwerking van de wil van erflater. Bij een overlijden vlak voor het passeren van een reeds opgesteld ontwerp-testament zou dit ontwerp-testament moeten worden gevolgd en zou een standvastige informele wil net zoveel waarde moeten hebben als een notarieel verleden document.

Link naar de petitie: Theo draait zich om in zijn Urn

ontwerp affiche: Wouter van Eijck (Joseph Plateau)
copywriter: Reinier Gerritsen
concept campagne: Daphne van Duivenboden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten