woensdag 1 mei 2024

Digitaal archief van Theo Niekus geïnventariseerd en veilig gesteld

Theo was in 2006 met veel tegenzin overgegaan van analoog naar digitaal fotograferen. Zijn aanvankelijk tegenzin bleek ongegrond te zijn en hij vond snel zijn draai in de digitale wereld.
Theo maakte vanaf 2006 in razend tempo gigantisch veel werk die hij vanaf 2009 in zijn tijdschrift REPORT begon te publiceren. Op goede dagen maakte Theo 1000 à 1500 beelden per dag waarvan hij uiteindelijk een 1/3 of ¼ door een strenge selectie overhield. Hij archiveerde zijn werk met datum en trefwoorden op twee exacte gelijke externe harde schrijven. Deze schrijven was hij 10 jaar later in 2016 begonnen te vernieuwen, maar op het moment van zijn dood had hij dit nog niet voltooid.

De stichting had zich voorgekomen om in 2023 de externe harde schijven van Theo verder te gaan vernieuwen om zijn werk veilig te stellen. Met enige vertraging is het inventariseren en het kopiëren van de totaliteit van zijn digitaal archief op twee nieuwe Seagate One Touch Hub 14 TB harde schijven in het voorjaar 2024 een feit. Er is daarbij gebruik gemaakt van advies van het NIDF (Nederlands Instituut Digitale Fotografie). De schijven worden op twee verschillende locaties zorgvuldig bewaard.

Het overzicht van het digitaal archief van Theo Niekus is te downloaden bij plannen stichting